Om podkastprogramserien
Naboskapspodden handler om å mobilisere barn, ungdommer og voksne. Naboskapet består av mennesker fra ulike kulturbakgrunner og med mange forskjellige innsikter, kunnskaper, talenter og muligheter.
Hvorfor trivsel i mangfold?
Podkastprogrammene skal utforske trivsel i mangfold i våre nabolag. Du som lytter og er engasjert i nabolaget kan få en bedre forståelse for naboskapsprosesser som fremmer livskraftige nabolag, der alle blir viktige aktører.
Nabolagsutvikling for fremtiden
Når det kommer til nabolaget og nærområdet, er en viktig ingrediens for podkastprogramserien alle som bor der. Det er vi som bor i våre nabolag som definerer nabolaget, og som skaper muligheter. Derfor starter våre naboskapstiltak og -satsning hos individet. Vi spør oss selv: hvem er vi, hva vil vi og hva kan vi gjøre sammen. Disse spørsmålene er grunnleggende. Når vi ser individet, og befolkningen, barn, ungdom og voksne blir sett, vil mye skje.
Vi er helt i starten av dette systematiske og metodiske arbeidet i noen få naboskap. Vi er i læringens framkant og sammen med befolkningen, med frivillighetsorganisasjoner (foreninger, organisasjoner, klubber, lag, studieforeninger, trossamfunn), med ildsjeler, barn, unge og voksne, sammen med kommunale og statlige institusjoner og skolene, bedrifter, gründere, biblioteker og andre naboaktører ønsker vi å gjøre en forskjell.
Oppdag og feir mangfold
Siden etableringen av George Graham Foundation i Sigtuna i Sverige våren 2017 har jeg vært involvert i arbeidet med «Mångfaldsfestival». Så langt har rundt 3 000 medarbeidere (barn, unge og voksne) vært involvert. De var deltok i forarbeidet til festivalen, de hjalp til på selve festivaldagene og deltok i oppfølgingsarbeidet m.m. Sammen med lokale talenter fra ulike foreninger, morsmålselever og deres lærere og foreldre har vi laget fora for glede og ettertanke. Dette oppnås gjennom å:
- oppdage styrkene som mangfold medvirker til betyr å se på lederskap, gjøre podkastprogram, etablere kunst- og musikkprosjekt, etablere teater og dramagrupper, anordne studiesirkler og dele-med-deg-workshops og involvere innbyggerne i naboskapsprosjekt, etablere innovative entreprenørskap og jobbe med Agenda 2030.
- feire mangfold via konserter, scene program, anordne mangfoldfestivaler, morsmålsfestivaler, etablere refleksjonsmøter og naboskapsmøter, engasjere seg i UNESCOS verdensdag for kulturelt mangfold, ta del av videoprogram, ulike events, samt seminarer og opplæringskurser.
Festivaler blir viktige – og podkastprogramserien kommer til å skape program som inviterer til naboskapets festival samt engasjerer mange deltakere.
Podkastprogramserien skal etablere kontakter med alle aktører i naboskap, og blir viktig for å fremme kunnskap om områdene over. Det blir en kanal der spesielt ungdommene blir aktive aktører i naboskapet. Frivillige organisasjoner, lag og foreninger, trossamfunn og studieforbund blir også viktige medspillere.
Podkasten skal samvirke med blant annet entreprenører, næringslivet, kulturforeninger og organisasjoner samt skolene som blir naboskapets kunnskapsnav og sentrum for læring.
Inspirasjon
Naboskapspodden inspireres av Forente Nasjoners verdenserklæring om menneskerettigheter; John McKnights bok “Building Communities from the Inside Out. A Path Toward Finding and Mobilizing a Community’s Assets“; Agenda 2030; Toastmasters International; innsamlet kunnskap og innsikter fra frivillige lag, foreninger, organisasjoner og bedrifter; George Graham Foundation, Toytota-modellen, trossamfunn og studieforbund.